categorie: Boek ontwerp

 

Beeldend

Lessen in Lekkers

Cover ontwerp |  binnenwerk stramien, typografie

auteur: Mac van Dinther |  fotograaf: Rein Janssen

Een boekproject met culinair journalist Mac van Dinther, fotograaf Rein Jansen en ondergetekende.  In Lessen in Lekkers  geven 13 Nedelandse chefs vanuit hun eigen expertise en specialiteit een masterclass koken. Met schitterende foto’s van Rein Janssen.
We zijn verguld dat ons gezamenlijke voorstel, dat wij bij Fontaine Uitgevers hebben neergelegd, is omarmd en dit prachtige boek in het najaar van 2016 zal verschijnen.


 

Kookkaravaan

totaalconcept inhoudelijk concept, fotografie, cover ontwerp, binnenwerk stramien, typografie

verhalen: Marcel van Silfhout |  recepten: Yassine Nassir

Een combinatie van een kook- en een reisboek. Vooral het reisdeel viel aanvankelijk niet op z’n plek. Ik begon opnieuw met als inspiratie een verzameling ansichtkaarten. Simpele pagina’s, strakke opzet maar variabel in toepassing. Een herkenbare beeldlaag met korte tekstjes. Een mooie tegenhanger naast de  langere ‘ontmoetings’verhalen en de paginavullende foto’s van de recepten. De ingrediëntenpagina’s werden typografisch, als rustpunt tussen de overdaad aan beeld. Zo ontstond er vanzelf een ritme vanuit de verschillende inhoudelijke tekstlagen. Het boek is vanuit beeld opgebouwd. Dat kon omdat in dit geval de auteur en de ontwerper/fotograaf samen de verhalen beleefd hadden.

In oktober 2011 werd Kookkaravaan uitgeroepen tot Nederlands Kookboek van het jaar 2011. Daar bleef het niet bij. In het voorjaar van 2012 vond ook Gourmand International Awards dat Kookkaravaan het beste Nederlandse kookboek was. We werden genomineerd voor de meest prestigieuze catagorie Best Cookbook of the World 2011 en werden tijdens de finale in Les Follies Bergére zelfs het derde kookboek ter wereld.

Van Kookkaravaan gingen meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank en is inmiddels uitverkocht.


 

Kookkaravaantje

verhalen: Marcel van Silfhout |  recepten: Yassine Nassir

totaalconcept inhoudelijk concept, ontwerp, fotografie, illustratie, stramien, typografie

Als het thema van de kinderboekenweek Reizen is, dan weet je wat je moet doen als je meerdere keren met je kinderen door Marokko hebt rondgetrokken. Kookkaravaantje is een vrolijk en smakelijk Marokkaans familiekookboek. Voor grote én kleine koks. Een praktische uitvoering met veel stap-voor-stap-recepten.

Kookkaravaantje werd in 2012 verkozen tot Best Mediterranean Cuisinebook in Nederland door de Dun Gifford Mediterranean Cuisine Award. Ottolenghi won de race voor deze titel. Een hele eer om met hem in één rijtje te staan.


Vinazza

Cover ontwerp |  binnenwerk stramien, typografie

auteur: Diane Lensink |  fotograaf: Marina Goudsblom

Op haar paradijselijke agriturismo Vinazza ,vlakbij de Frans-Italiaanse grens, verbouwt actrice en gastvrouw Diane Lensink haar eigen groenten en fruit en kookt ze voor haar gasten. In dit boek vertelt ze over de kracht van de natuur, Italiaanse tradities, het kweken van olijfbomen en groenten en vooral over lekker eten.

Het is een persoonlijk boek waarin ik de Diane de auteur heb gevraagd, om de bijschriftjes van de foto’s met de hand te schrijven. Samen met fotografe bezocht ik de prachtige plek waar dit boek over gaat. Daardoor konden nog meer we met persoonlijke elementen – bijvoorbeeld uit oude fotoalbums – verwerken in het boek.

 


Het naar Buiten Boek

cover ontwerp (illustratie: Saskia van der Linden)  |  binnenwerk  concept, stramien, typografie, beeldredactie

(thema)routeboek – Inspiratieboek om eropuit te trekken in de natuur. Een zeer beeldend boek met de nodige dosis humor en relativering.


 

Spannende paden

cover ontwerp |  binnenwerk stramien, typografie

auteur: Tineke Zwijgers | fotografie: Dorien Koppenberg

(thema)routeboek voor Ontrack
Wandelen langs sagen en legenden. Zowel de fotografie als de vormgeving laten de historische verhalen tot leven komen.


Jaarverslag Kamer van Koophandel Midden-Nederland 2009

cover ontwerp |  binnenwerk inhoudelijk concept, omvangberekening, stramien, typografie, briefing fotograaf

fotografie portretten en reportage: Vincent Boon

Een jaarverslag maken in crisistijd. Wat doe je dan? Je doet meer met minder. Schoonheid schuilt (soms) in de beperking.
Voor het jaarverslag was een kleiner budget dan voorheen uitgetrokken. Ik berekende wat het zou schelen als ik gedeeltelijk zwart-wit, gedeeltelijk 2-kleuren en een deel full-colour zou drukken en  gedeeltelijk hele, gedeeltelijk halve pagina’s zou gebruiken. Inhoudelijk gaf deze vorm mij de mogelijkheid de verschillende lagen in tekst tot éen verhaal verwerken.
De fotograaf briefte ik de personen zo te fotograferen, dat ze aan de zijkant gepositioneerd moesten worden, om niet onder het tekstkatern verdwijnen. Het eindresultaat was verrassend en veel lof viel ons ten deel.

Hoewel. Er was ook een kritiekpuntje: ‘hoe we het waagden in een tijd als deze, zo’n ‘mooi’ – lees ‘duur’, jaarverslag te maken. Tja: we waren vergeten te vermelden dat dit het resultaat was van ‘meer met minder’. Lesson learned.


Series

1000 Dingen Doen in Nederland

cover ontwerp + ontwerp herziene uitgaves  |  binnenwerk basisstramien, typografie, briefing auteur

Hoe verdeel je 1000 items over 320 pagina’s zonder dat het saai wordt? Antwoord: maak een boek in de juiste volgorde. Inventariseer, bereken omvang tekst en beeld, ontwerp (waarin je rekening houdt met de nodige afwisseling en levendigheid), overleg met de auteur over de opties voor tekstlengtes, laat op lengte schrijven en begin dan pas met opmaak. In de praktijk wordt de volgorde van die laatste twee fases nog wel eens omgedraaid. Met als gevolg: gepuzzel, geen optimale samenhang van tekst en beeld, veel onnodig inkort- of opmaakwerk en een hoop correcties.


Nederland Museumland

Cover  beeldredactie en ontwerp |  binnenwerk basisstramien, typografie, themapagina’s

Eerst de basis in grote lijnen: bruikbaar stramien, routing, leesbaarheid, kleurcodering en hoofdstukindeling gericht op praktisch gebruiksgemak. Aandacht voor detaillering in typografie.


Puur reisgidsen

cover serieontwerp + serielogo ‘Puur’ | binnenwerk stramien, typografie

Gidsenserie. Slow travel in de stad voor een jonge, zelfbewuste, hippe doelgroep. Balans tussen informatief, praktisch en ‘leuk’.


Restyling covers Capitool Reisgidsen

cover restyling van coverontwerp, zowel de landen- als de stedenserie

Capitool is een merk dat staat voor een overweldigende hoeveelheid informatie en beeld. Een uitdaging om daar helderheid in te brengen. Wat laat je zien, wat laat je weg. Hoe balanceer je tussen vernieuwing en de herkenbaarheid van de Capitoolgidsen. Het ontleden van de kern, wat blijft er over: één hoofdbeeld (wegdroombeeld), één cijfer (veelheid informatie), zes typerende woorden (wat kun je verwachten), en een duidelijke kleurcodering (serie).


Typografisch

Handel Dapper

cover ontwerp  |  binnenwerk stramien, typografie, beeldredactie

Vier vooraanstaande journalisten kijken terug op een succesvol buurtverzet in de jaren zeventig. De kracht van het coverontwerp van dit boek dit zit ‘m in de eenvoud van stevige typografie en de ‘beperking’ van twee kleuren. Dat laatste is in dit geval is geen beperking maar een uitdaging.


 

Gij zult goed eten

cover ontwerp  |  binnenwerk stramien, typografie, grafische iconen

Auteur: Mac van Dinther

Een eigentijdse bijbel. Leesbaarheid is het belangrijkste element. De prikkelende koppen nodigden uit om de hoofdstukken van een duidelijke en stevige begin-typografie te voorzien. Grafische iconen markeren en benadrukken de hoofdstukopeningen.


 

Pitch laatste uitgave Het Groene Boekje

Algemene editie + Luxe editie

cover ontwerp  |  binnenwerk omvangberekening, stramien, typografie

Het Groene boekje, een icoon. Een eer om een voorstel te mogen maken. Omvangberekening, routing, leesbaarheid, helderheid. Klinkt saai, maar is het zeker niet. Althans niet voor mij. De gepersonaliseerde covers voor de luxe editie waren wellicht een brug te ver. We wonnen de pitch niet. Maar toch, een mooi voorstel, dát was het wel.


 

Het Antidieetboek

cover ontwerp, illustratie  |  binnenwerk stramien, typografie

Een tegendraads boek. Dat heeft een pamfletachtige typografie nodig.


 

Uitgebeend

cover ontwerp  |  binnenwerk stramien, typografie, beeldredactie

Wat de cover betreft: stevige woord, stevige typografie. Inhoud: schokkend. Dit boek moet een dreun uitdelen.
De openingsfoto’s zetten aan tot nadenken, dat werk alleen bij rust in de rest van de opmaak.


 

De Ontsporing

cover ontwerp |  binnenwerk stramien, typografie

Bij inhoudelijk zware boeken; spaarzaam met vorm.


Je wordt weer gelukkig!

cover ontwerp |  binnenwerk stramien, typografie, infographics

De cover heeft zonder banderol, met enkel een blindpräg op leer, een luxe en discreet karakter. Het onderwerp scheiden ligt immers soms gevoelig.  Voorzien van verhelderende infographics.


 

Let’s Go Green

cover ontwerp, typografische illustratie  |  binnenwerk stramien, typografie, infographics

Soms kun je met een infographic meer uitleggen dan met een hele pagina tekst.
De verschillende tekstlagen worden duidelijk in de typografie.