categorie: uit eigen stal
opdrachtgever: eigen beheer

Kookkaravaan

totaalconcept inhoudelijk concept, fotografie, cover ontwerp, binnenwerk stramien, typografie, briefing auteur

verhalen: Marcel van Silfhout |  recepten: Yassine Nassir

Een combinatie van een kook- en een reisboek. Vooral het reisdeel viel aanvankelijk niet op z’n plek. Ik begon opnieuw met als inspiratie een verzameling ansichtkaarten. Simpele pagina’s, strakke opzet maar variabel in toepassing. Een herkenbare beeldlaag met korte tekstjes. Een mooie tegenhanger naast de  langere ‘ontmoetings’verhalen en de paginavullende foto’s van de recepten. De ingrediëntenpagina’s werden typografisch, als rustpunt tussen de overdaad aan beeld. Zo ontstond er vanzelf een ritme vanuit de verschillende inhoudelijke tekstlagen. Het boek is vanuit beeld opgebouwd. Dat kon omdat in dit geval de auteur en de ontwerper/fotograaf samen de verhalen beleefd hadden.

In oktober 2011 werd Kookkaravaan uitgeroepen tot Nederlands Kookboek van het jaar 2011. Daar bleef het niet bij. In het voorjaar van 2012 vond ook Gourmand International Awards dat Kookkaravaan het beste Nederlandse kookboek was. We werden genomineerd voor de meest prestigieuze catagorie Best Cookbook of the World 2011 en werden tijdens de finale in Les Follies Bergére zelfs het derde kookboek ter wereld.

Van Kookkaravaan gingen meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank en is inmiddels uitverkocht.


 

Kookkaravaantje

totaalconcept inhoudelijk concept, fotografie, cover ontwerp, binnenwerk stramien, typografie, briefing auteur

 

verhalen: Marcel van Silfhout |  recepten: Yassine Nassir

Als het thema van de kinderboekenweek Reizen is, dan weet je wat je moet doen als je meerdere keren met je kinderen door Marokko hebt rondgetrokken. Kookkaravaantje is een vrolijk en smakelijk Marokkaans familiekookboek. Voor grote én kleine koks. Een praktische uitvoering met veel stap-voor-stap-recepten.

Kookkaravaantje werd in 2012 verkozen tot Best Mediterranean Cuisinebook in Nederland door de Dun Gifford Mediterranean Cuisine Award. Ottolenghi won de race voor de titel. Een hele eer om met hem in één rijtje te staan.


 

Het avontuur…

In 2008 leerde ik Marokko kennen. Een nieuwe liefde zo bleek. In drie jaren die volgden werkte ik, samen met Yassine Nassir (kok) en Marcel van Silfhout (journalist), op de achtergrond aan Kookkaravaan. Een boek waarover ik – al was het maar voor één keer – totale zeggenschap wilde hebben. Inhoud, concept, fotografie, ontwerp, drukwerk én uitgeven.

In september 2011 lanceerden we ons boek. Een spetterend Marokkaans feest, compleet met dampende tajines, Gnouamuziek, hennatattoos, een Berbertent, twee kamelen en een heleboel leuke mensen. Dat het beste nog moest komen, konden we toen nog niet vermoeden.

In de maanden erop verschenen er een aantal prachtige recensies in diverse kranten zoals van Loethe Olthuis (Volkskrant) Felix Wilbrink (Telegraaf) en Johannes van Dam (Parool). In oktober dat jaar werd Kookkaravaan uitgeroepen tot Nederlands Kookboek van het jaar 2011.

En alsof dat nog niet genoeg was nomineerde Gourmand International Awards ons boek in de meest prestigieuze overall categorie Cookbook of the World. Als debutant belandden we op de derde plaats. Een prachtige score.

Kookaravaan haalde een vierde druk, verkocht meer dan 10.000 exemplaren en is inmiddels uitverkocht.

Lees uitgebreid over Kookkaravaan op deze pagina.