Kookkaravaan; een avontuur
Hoe het begon… In het voorjaar van 2008 reisde ik samen met mijn toenmalige echtgenoot Marcel van Silfhout (journalist), Yassine Nassir (kok) en onze twee kinderen voor het eerst door Marokko en werd verliefd op dit prachtige land met haar adembenemende variatie in landschappen heerlijke eten en boeiende geschiedenis. En hoewel ik niet met die intentie op reis ging zag ik na onze eerste trip een geweldig boek voor me. Bovendien was ik op pad met een journalist (Marcel) en een kok (Yassine). Ik vroeg Yassine naar zijn beste traditionele familierecepten en Marcel of hij onze roadtrip wilde verslaan, én een goed inhoudelijk verhaal wilde maken over de indrukwekkende culinaire geschiedenis.
Drie jaar lang werkte ik op de achtergrond aan Kookkaravaan. Een boek waarover ik – al was het maar voor één keer – totale zeggenschap wilde hebben. Inhoud, concept, fotografie, ontwerp, drukwerk én uitgeven. Ik fotografeerde, deed research, en maakte het boekconcept. Zo reisden we – inmiddels meer dan 10 keer – door dit schitterende land. Geweldige mensen en verhalen en avonturen kwamen op ons pad. Verhalen die we van tevoren niet bedenken konden. En zo werd het boek wat het zelf wilde zijn.
Winnaar Op 14 november werd Kookkaravaan uitgeroepen tot Nederlands Kookboek van het jaar 2011. Ongelooflijk dat iets wat zo eenvoudig begon, zo gewaardeerd zou worden.
Het juryrapport: “Een origineel lees- en kookboek vol passie, over Marokko en de Marokkaanse keuken aan de hand van een familieverhaal. Een gezin trekt met twee kinderen en een bevriende Marokkaanse kok door Marokko en tekent verhaal op. Eerlijk en boeiend, met authentieke receptuur en, wat een guts, in eigen beheer uitgegeven.”
Twee dagen later ging de herdruk de pers op. Deze keer in Nederland, onder het toeziend oog van vakman Youssef. En met de titel Kookboek van het jaar op zak, kon de tweede druk direct worden voorzien van de sticker ‘winnaar Kookboek van het jaar’. Deze winnaar was vier dagen niet leverbaar. Een doodzonde in boekenland, maar het was niet anders.
Op tournee In aanloop naar de finale van de Gourmand International awards in Parijs worden we uitgenodigd om over het Kookkaravaan avontuur te vertellen op BNR nieuwsradio bij Paul van Liempt en op tv bij Mirna Goosens van Koffie Max.
Nog een Award In 2012 reisden wij opnieuw af naar Marokko om Kookkaravaantje te maken; een vrolijk en praktisch Marokkaans kookboek voor jong en oud. Het werd genomineerd voor de Dun Gifford Mediterranean cuisine Award. Yotam Ottolengi ging er met de titel vandoor. Maar een nominering in zo’n rijtje is best iets om trots op te zijn.
Kookkaravaan haalde een vierde druk, verkocht meer dan 10.000 exemplaren en is inmiddels – net als Kookkaravaantje – uitverkocht.