bewerkt P1070494 kopie 2

Kookkaravaan; een avontuur

Hoe het begon… In het voorjaar van 2008 reisde ik samen met mijn man Marcel van Silfhout (journalist), Yassine Nassir (kok) en onze twee kinderen voor het eerst door Marokko en werd verliefd op dit prachtige land met haar adembenemende variatie in landschappen heerlijke eten en boeiende geschiedenis. En hoewel ik niet met die intentie op reis ging zag ik na onze eerste trip een geweldig boek voor me. Bovendien was ik op pad met een journalist (Marcel) en een kok (Yassine). Ik vroeg Yassine naar zijn beste traditionele familierecepten en Marcel of hij onze roadtrip wilde verslaan, én een goed inhoudelijk verhaal wilde maken over de indrukwekkende culinaire geschiedenis.

Drie jaar lang werkte ik op de achtergrond aan Kookkaravaan. Een boek waarover ik – al was het maar voor één keer – totale zeggenschap wilde hebben. Inhoud, concept, fotografie, ontwerp, drukwerk én uitgeven. Ik fotografeerde, deed research, en maakte het boekconcept. Zo reisden we – inmiddels meer dan 10 keer – door dit schitterende land. Geweldige mensen en verhalen en avonturen kwamen op ons pad. Verhalen die we van tevoren niet bedenken konden. En zo werd het boek wat het zelf wilde zijn.

 

Boek komt aan… 11 augustus 7.45 uur: we schrikken wakker van de deurbel. In de straat staat een vrachtwagen met onze pallet boeken. Onze thuislading wordt afgeleverd, de rest gaat naar het CB. De eerste druk is een feit. Mán wat zijn we trots.

 

De lancering Begin september 2011 lanceerden ons boek met een spetterend Marokkaans feest op het prachtige landgoed Kraaybeekerhof, compleet met dampende tajines, Gnouamuziek, hennatattoos, een Berbertent, twee kamelen en een heleboel leuke mensen. Dat het beste nog moest komen, konden we toen nog niet vermoeden.

 

De recensies Culinair journalist Felix Wilbrink gaf de aftrap in een paginagroot artikel in De Telegraaf. In de weken daarna verschenen er nog een aantal prachtige recensies in diverse kranten zoals van Loethe Olthuis (Volkskrant), Jacques Hermus (GPD) en Johannes van Dam (Parool).

 

In de winkel Veel boekwinkels omarmden Kookkaravaan. In oktober werden we genomineerd in de race voor Kookboek van het jaar 2011. We gingen op tournee langs boekwinkels, maakten tajines,  deelden koekjes uit en vertelden over onze reizen en ons boek.

 

Troubleshouting  Het gaat hard met de verkoop. Drie weken na onze eerste druk bestellen we de tweede. Ondertussen wordt Kookkaravaan genomineerd voor Kookboek van het jaar 2011. Twee weken voor de bekendmaking van de winnaar van de Kookboek van het jaar verkiezing komt de nieuwe druk binnen. Wat een domper. De binder heeft er een potje van gemaakt. Deze boeken kunnen de winkel niet in. Ik haal alle boeken terug van het CB, inclusief de eerste druk; uitzoeken door het CB zou te kostbaar zijn. Bij de drukker sorteer ik eigenhandig de misdruk. Ik leer hoe ik moet stapelen voor een CB-palet en sticker ondertussen de overgebleven eerste druk met de nominatiestickers. Eind van de dag kunnen de uitgezochte boeken weer worden ingeslagen bij het CB. De tijd dringt.

 

Winnaar Op 14 november werd Kookkaravaan uitgeroepen tot Nederlands Kookboek van het jaar 2011. Ongelooflijk dat iets wat zo eenvoudig begon, zo gewaardeerd zou worden.

Het juryrapport: “Een origineel lees- en kookboek vol passie, over Marokko en de Marokkaanse keuken aan de hand van een familieverhaal. Een gezin trekt met twee kinderen en een bevriende Marokkaanse kok door Marokko en tekent verhaal op. Eerlijk en boeiend, met authentieke receptuur en, wat een guts, in eigen beheer uitgegeven.”

Twee dagen later ging de herdruk de pers op. Deze keer in Nederland, onder het toeziend oog van vakman Youssef. En met de titel Kookboek van het jaar op zak, kon de tweede druk direct worden voorzien van de sticker ‘winnaar Kookboek van het jaar’. Deze winnaar was vier dagen niet leverbaar. Een doodzonde in boekenland, maar het was niet anders.

 

Spam 15 december een mail van Gourmand International Awards. ‘Congratulations! You are the winner’ automatisch scrol ik naar de spambox. Maar het bleek echt. Gourmand International Awards riep ons uit tot ‘Cookbook of the year in The Netherlands’ en nomineerde Kookkaravaan vervolgens op de shortlist van de meest prestigieuze overall categorie Cookbook of the World. De uitreiking van de prijzen had plaats in het roemruchte Folies Bergère in Parijs. We reisden af naar de Franse hoofdstad om het avontuur mee te maken. Als debutant haalden de derde plaats van de wereld. Een prachtige score. Nog beter dan winnen was de dag daarna: een bijzondere avond dineren met Claudia Roden, Cees Holtkamp en Jonah Freud in Parijs in het restaurant van Fatéma Hal, top-expert van de Marokkaanse keuken.

Op tournee In aanloop naar de finale van de Gourmand International awards in Parijs worden we uitgenodigd om over het Kookkaravaan avontuur te vertellen op BNR nieuwsradio bij Paul van Liempt en op tv bij Mirna Goosens van Koffie Max.

Nog een Award  In 2012 reisden wij opnieuw af naar Marokko om Kookkaravaantje te maken; een vrolijk en praktisch Marokkaans kookboek voor jong en oud. Het werd genomineerd voor de Dun Gifford Mediterranean cuisine Award. Yotam Ottolengi ging er met de titel vandoor. Maar een nominering in zo’n rijtje is best iets om trots op te zijn.

Kookkaravaan haalde een vierde druk, verkocht meer dan 10.000 exemplaren en is inmiddels – net als Kookkaravaantje – uitverkocht.